Na co se těšit ve verzi 4.0 - část 6

4.2.2008 | Marek Mikuš


Významnou novinkou ve verzi 4.0 bude kompletně nová komponenta editoru a prohlížeče prostého textu s podporou profilů, které budou umožňovat změnu typu a barvy písma podle znakové sady používané v zobrazené nebo editované zprávě. Další novinkou bude výrazné rozšíření podpory kontroly pravopisu.

Zásadní změnou je nativní podpora Unicode kódování, editoru nečiní problém ani exotičtější jazyky. Významného rozšíření se dočkala kontrola pravopisu, editor má nový stavový řádek, přepracované dialogy pro hledání a nahrazování textu, graficky oddělené typy bloků textu, nově řešenou funkci Zpět/Vpřed a další.

Pro české uživatele bude určitě nejužitečnější novinkou implementace nové verze systému SSCE pro kontrolu pravopisu a implementace dalšího systému nazvaného Hunspell, od verze 4.0 tedy bude možné používat kontrolu pravopisu bez nutnosti nainstalovaného balíku MS Office. Slovníky budou k dispozici jak s diakritikou, tak i bez diakritiky, slovníky pro systém SSCE mají každý slovní zásobu přes 741 tisíc slov a budou ke stažení na www.TheBat.cz .

Nový stavový řádek editoru

Zásadní vlastností nového systému pro kontrolu pravopisu je, že systém dokáže pracovat s více slovníky naráz, píšete-li často ve více jazycích v rámci jedné zprávy, nebude nutné měnit jazyk ručně, ale bude možné jich mít aktivních více.

Zpět na články »